OL 1984

OL 1984: Dag Usterud og mannskapet Børre Skui og Stein Lund Halvorsen

Kan sammenlignes med tilfellet Usterud

Dag Usteruds Solinglag ble fradømt sølvmedalje i OL 1984 etter tvilsom dommeravgjørelse

Publisert Sist oppdatert

Skandalen som førte til at Helene Næss og Marie Rønningen mistet en soleklar OL medalje kan sammenlignes med hva Dag Usterud og mannskapet hans ble utsatt for i Los Angeles 1984.

Etter en tvilsom domsavgjørelse i OLs siste seilas ble Dag Usterud og mannskapet Børre Skui og Stein Lund Halvorsen «frarøvet» sølvmedaljene i Solingklassen under lekene i Los Angeles 1984. Usterud som da bare var 23 år gammel var en usedvanlig begavet seiler fra Brevik som allerede hadde internasjonale mesterskap fra Ynglingklassen og som hadde kvalifisert seg til OL etter hard kamp mot Terje Wang fra KNS i sin første sesong i Solingen.

 Usterud, Skui og Lund Halvorsen var alle fra Brevik og hadde stor støtte fra lokalmiljøet som gjorde satsningen mot OL mulig. I selve OL regattaen var det egentlig bare den suverene amerikaneren Robbie Haines som var bedre, og nordmennene trodde de kunne feire sølvmedaljene da de kom i land etter den siste seilasen. Men feiringen tok en brå slutt. Den italienske dommeren hadde levert inn protest på nordmennene for å ha pumpet brasen mer enn tre ganger på lensen til tross for at det under de rådende forhold neppe hadde vært mulig eller kan ha gitt dem noen fordel. 

Tyske Willi Kuhweide som hadde lite å tjene på å felle nordmennene vitnet mot dem, men det som det ble snakket mye om i kjølvannet var de tette bånd mellom dommeren fra Italia, bosatt i Brasil og Brasils medlem i juryen. En konsekvens av nordmennenes disk var at Brasils Torben Grael rykket opp til sølv. Canada fikk bronse, mens Usterud, Skui og Lund Halvorsen endte på 5. plass, noe Usterud tok tungt. Da han tidligere på året hadde mistet søsteren sin i sykdom, ble dette et tøft år for ham. Etter OL i Los Angeles ble reglene endret til å tillate fri pumping av brasen for Solingen og det ble lagt begrensninger på jurymedlemmers muligheter til å legge inn protester som kunne påvirke resultater for deres lands utøvere.