Rapport fra La Rochelle

Forrige uke testet vi ti spennende båter i forbindelse med Årets Båt i Europa. Byen La Rochelle leverer igjen.

Publisert Sist oppdatert

Vi er i seilsportens mekka i den franske havnebyen i Biscayabukta. Her er det noen øyer som gir beskyttet seilas, og det er heller ikke like mye tidevann og strøm som i Bretagne. Men i år var tidevannet ekstremt. Det skapte utfordringer for Arcona 50 som har den dypeste kjølen. De kunne ikke ligge i havnen på lavvann.

Grunnen til at vi stadig ender opp i La Rochelle for å teste er at vi er i sentrum av seilsportens utvikling. Her ligger verftene langs bryggene i sentrum, og det meste er i gangavstand. 

Vi testet rett etter båtutstillinggen her nede, en utstilling som kommer i skyggen av Cannes, men som viser frem mer spennende seilbåter, i en størrelse som passer nordmenn bedre. 

RM 1380. Prisen starter på 400 000 euro, inkludert fransk moms på 20 %. Båten vi seilte koster 500 000.
Contest 50. Prisen starter på 1,35 mill euro, eks moms. Båten vi seilte koster 1,7 mill euro.
Sun fast 30 OD. Båten koster 142 000 euro inkludert elektronikk. Med seil og sikkerhetsutstyr vil prisen bikke 200 000 euro uten moms.

Ingen skuffelser

Vi har seilt 10 svært ulike, men spennende båter. Jeg startet med RM 1380 som er en real milsluker, men som også trenger litt vind.

Så ble det noen timer i den nye tøffe entype havseileren til Jeanneau: 30OD. Den bygges på samme fabrikk som Figaro III, og blir bygget med Elyium som resin, en termoplast som gjør at laminatet kan brukes på nytt. 

Contest 50 er en båt som kan sammenlignes med Hallberg-Rassy 50 og Oyster 495, to 50-fotere som har vunnet Årets Båt i Europa. Contest 50 fra Nederland er et smykke, og noe overraskende billigere enn de to nevnte. 

Bestevear 36 er en ekspedisjonsbåt i miniformat. Konseptet fungerer, men dessverre er dette langt fra noe billig båt. 

Bestevaer 36. Prisen starter på 550 000 euro uten moms.
Pointer 30 koster 155 000 euro inkludert 21% moms.
Cape Cod 767 koster 109 000 euro uten moms.

.

Maxus 35 koster 168 000 euro inkludert moms.

Mindre og enklere

Pointer 30 var også en hyggelig overraskelse, nok en båt fra Nederland. Verftet har bygget fem slike, og én av dem har alt funnet veien til Norge. Dette er en båt ulikt alt annet på markedet. Jeg vil kalle den en hybrid, en blanding av en dagseiler og en turseiler. Pointer har lavt fribord og er smal. Det gjør den elegant, og velseilende i den lette vinden, men du får ikke ståhøyde.

CapeCod er en liten sjarmør av en dagseiler. Frekke linjer, og kule løsninger. Dette er også en båt som mange vil mene koster mer enn det smaker. 

Maxus 35 var også en hyggelig opplevelse. Båten fra Polen har mange smarte løsninger og seiler slett ikke verst. Det er en moderne Delphia. Men den er kanskje vel anonym. 

Dufour 41. Prisen starter på 250 000 euro uten moms. Båten vi seilte koster 400 000.
Neel 52 starter på 1 million euro uten moms. Den vi seilte koster 1,3 millioner.
Arcona 50 starter på 879 000 euro uten moms.

Tre store

Dufour 41 må være markedets største båt under 12 meter. Det enorme volumet ser ikke ut til å drepe seilgleden. Den gikk overraskende bra både på kryss og lens. Gode seil er en av grunnene. Den har en fribordshøyde som en 50-foter, og oppleves som en langt større båt.

Trimaranen Neel 52 imponerte også. Den seiler bedre, og er enklere å manøvrere enn 51-foteren som den nå erstatter. Skrogene er også bedre utnyttet, og finishen høyere. 

Den største gleden var nok å seile Arcona 50. Det er en båt som alle snudde seg etter hvor hen den seilte. Den gikk høyere og fortere enn alt annet på vannet. 50-foteren imponerer også kvalitetsmessig.