TURSEILER: Xc 47 var nest raskest i den største klassen, og seilerne hadde ikke engang tømt båten for turutstyr. Gode seil hjelper.

Du vil ikke tro hvilken båt som var nest raskest i Silverruddders største klasse

En Landmark 43 brukte 22 timer og 15 minutter rundt Fyn, en båt vi vet er rask. Men nest raskeste var en 47-fots turseiler.

Publisert Sist oppdatert

Torben Kornum seilte X-Yachts nye turseiler, Xc 47, og fikk virkelig vist at dette er mer enn en komfortabel båt. Båten var raskere enn Xp 44, Luffe 48 og X-442, for å nevne noen av konkurrentene.

– Jeg seilte med fulltt utrustet båt, med full dieseltank og 100 meter ankerkjetting, fortalte Kornum etter målgang. Han skulle egentlig seilt sin egen X4.3, men av praktiske grunner fikk han seile nye Xc 47 lånt ut av sin arbeidsgiver. Kornum jobber for X-Yachts, og har seilt over 1000 nm i den nye turseileren. Torben Kornum var nesten to timer bak Landmark 43 over målstreken, men seilte raskere enn Fareast 31 R som vant mediumklassen, og Dehler 30 OD «Hyrrokkin» som vant klassen for små båter.

– Xc47 er veldig raskt i 8-10 knops vind, og må være den raskeste turseileren, mener Kornum, som også er en veldig god seiler.

RASKEST: Landmark 43 ble raskeste kjølbåt rundt Fyn i 2024. I fjor vant Karl Otto Book med søsterbåten «White Shadow»
RASK: Norlin 411 er en rask og vellykket turseiler, og med god seiler om bord kan seiles raskere enn det meste.

Interessant båt på tredje

Silverrudder trekker til seg interessante båter og interessante seilere. Regattaen seiles uten måleregel. Med måleregel ville vi sett helt andre vinnere. Den største klassen ville nok ha blitt vunnet av Jens Listrup i Norlin 411 «Gerda-Ulrika XI» fra Sverige som ble nummer tre over målstreken, 25 minutter bak Xc 47. Norlin 411 startet som et norsk prosjekt under navnet N-Yachts 41. «Gerda-Ulrika XI» seilte også VM i doublehanded i Oslo i juni. Her ble båten nummer 13 i den nest største klassen. Her seilte båten mot «Hyrrokkin» som ble verdensmester. Eieren Jens Listrup var også raskest i Vegviserrace, hvor båten som seilte singlehanded, var raskere enn de som seilte doublehanded.

IF: Anne Radloff deltok med Marieholm IF.
LANGT: En Nordisk Folkebåt brukte nesten to døgn rundt Fyn.
MINI: Hendrik Decker seilte en Class Mini Vector, en ny Mini 6.50 serie-bygget båt med scow-baug.
18-FOT: Seascape 18 er den minste båten, og den beste kom på 8. plass etter å ha seilt under 30 timer.

 .

SKJORTA: Runar Åsly er en de syv norske seilerne som kan smykke seg med denne T-skjorta.

Nesten to døgn

I Silverrudder er det om å gjøre å fullføre. Bare da får du en T-Skjorte, en T-Skjorte som betyr mye for deltagerne. 

Du kan stille med det meste i Silverrudder, og det gjør også regattaen populær. Å ha en rask båt betyr ikke at du får et bra resultat. Noen seiler svært bra i eldre båter. I den minste klassen kom en Spækhugger på plassen bak en ny Mini 6.50, og foran flere Seascape/First 24. I denne klassen kom også Lærke Buhl-Hansen nummer seks i en 23 foter fra 80-tallet. Men Buhl-Hansen er ikke hvem som helst. Hun har deltatt to ganger i OL for Danmark.

Båten som brukte lengst tid var en Nordisk Folkebåt som brukte 45 timer og 25 minutter. Anne Radloff seilte mye raskere med sin IF Marieholm, og brukte 36 timer.

FLERSKROG: Jens Quarning var raskeste båt rundt Fyn med sin Dragonfly 40.

 

Dragonfly raskest

Jens Quorning ble den raskeste båten rundt Fyn i år, og brukte 21 timer og 51 minutter med Dragonfly 40, en komfortabel trimaran. I den lille flerskrogsbåten var en Diam 24 kun en halvtime tregere rundt Fyn.

På vei hjem

Det deltok ni norske seilere i Sliverrudder, og flere av dem er på vei hjem. To båter lå i Skagen i natt, og en i Marstrand. Tøffest blir det for Harald Matland i X-332 «X-Faktor» som skal vestover. I dag blir det en frisk, skarp slør over Skagerrak, men i morgen blir det verre. Da kommer det kuling fra sydvest i Skagerrak. Videre blir det kryss hele veien opp til Nord-Hordaland, og nytt lavtrykk til helgen.