Idag var det Sveits' og USAs tur

Utnyttet mulighetene da opponentene falt fra foilene

Publisert Sist oppdatert

Idag var dagen da «Alinghi Red Bull» og «American Magic» måtte vinne for å holde håpet om avansement til Louis Vuitton Cup finalen levende. Før dagens seilaser ledet både «INEOS Team Britannia» og «Luna Rossa Prada Pirelli» 4-0 og trengte bare én seier hver for å sikre seg finaleplass.

5. seilas: «INEOS Team Britannia» mot «Alinghi Red Bull Racing» 

I den første seilasen mellom «INEOS Team Britannia» og «AlinghI Red Bull Racing» tok britene oppskriftsmessig ledelsen og så ut til å gå mot en avgjørende seier, men etter runding av lensemerket for andre gang seilte den britiske båten seg inn i et vindhull og ble liggende, mens «Alinghi Red Bull» holdt seg på foilene og kom seg forbi. Sveitserne opparbeidet seg et stort forsprang inntil de selv falt av foilene å ble liggende. Resten av seilasen ble et kappløp med klokken om å holde seg innenfor maksimaltiden, noe de klarte med få minutters margin. 4-1 til «INEOS Team Britannia» og sveitserne "lived through another day".

August 25, 2024. Louis Vuitton Preliminary Regatta, Race Day 4.
USA: American Magic har båten med lavest luftmotstand.

America's Cup

America’s Cup er den eldste pokalen i internasjonal sport med historie tilbake til 1851. Det startet med en regatta rundt Isle of Wight i Storbritannia, en pokal amerikanerne vant, klarte å holde på pokalen helt frem til 1983 da Australia som første utfordrer klarte å slå den amerikanske forsvareren. Opp gjennom tiden har det blitt benyttet ulike båttyper, båter som har utviklet seilsporten og teknologien rundt seiling. Regattaen fikk en pause rundt andre verdenskrig, og de enorme J-Class yachtene ble erstattet med 12-metere.

Disse ble erstattet med IACC-båtene på 90-tallet til 2007. I 2010 utfordret Golden Gate Yacht Club vinner Société Nautique de Genève med en enorm trimaran som banket forsvarerens katamaran.

Fra 2013 har vi hatt båter som foiler, først AC72, katamaraner på 72 fot, så AC50 i 2017, katamaraner på 50 fot. I 2017 vant New Zealand, og anerkjente utfordrerere fra Italia ønsket seg enskrogs båter. Det fikk de, men med foiler. AC75 ble født, og benyttet i 2021. Båttypen skal også benyttes i 2024, men i tillegg er AC40 utviklet, en 40-fots entype basert på samme idé som sin storesøster.

6. seilas: «Luna Rossa Prada Pirelli» mot «American Magic»

Like viktig som det var for «Alinghi Red Bull» å vinne idag, var det for «American Magic» som definitivt har høyere mål enn å bli slått ut i en semifinale. Matchene mot «Luna Rossa Prada Pirelli» har utmerket seg ved tøffe matcher og hyppige lederskifter. Slik ble det også idag, jevnt og spennende og aldri mer enn et par båtlengder mellom båtene. På lens nummer to skiftet båtene om å lede og ved le merke var det praktisk talt likt, med italienerne som kom inn og krevde plass for merket. Det fikk de, men amerianerne hadde større fart i rundingen og parkerte konkurrenten i kjølvannet. «Luna Rossa Prada Pirelli» forsøkte seg på en protest som ble avvist, og dermed var i  realiteten løpet kjørt. «American Magic» seilte inn til en klar seier, mens «Luna Rossa Prada Pirelli» ga seg. Amerikanerne viste nok en gang at de var på høyde med det italienske laget. 

Neste semifinale går onsdag etter at dagens andre runde ble utsatt på grunn av lite vind og morgendagen allerede var avsatt til hviledag.