Louis Vuitton Cup

Spenning til siste slutt

«Alinghi Red Bull» ute, mens «American Magic» får en ny sjanse i morgen.

Publisert Sist oppdatert

Både «Luna Rossa Prada Pirelli» og  «INEOS Britannia» ledet  4-0, hvor første båt med fem seiere går til finalen. Nå er «Alinghi Red Bull»  ute, men «American Magic» har store sjanser på å gå videre. «Luna Rossa Prada Pirelli» som fikk en skade på løygangen i siste seilas. Det kan bli kritisk for italienerne og en gavepakke for amerikanerne. Slik gikk dagens seilaser. 

«INEOS Britannia» mot «Alinghi Red Bull» 7. seilas

Dagens seilaser kunne ikke vært mer spennende. «Alinghi Red Bull» sloss lenge jevnt med «INEOS Britannia» og vi så flere ledelsesbytter med begge båtene ned fra foilene. Ikke bare blåste det nær minimumsgrensen, men det var også mange vindkantringer som kompliserte seilingen. Med disse båtene er det umulig å slå på alle vindkantringer, særlig i lite vind da evnen til å holde seg på foilene overskygger tapene ved lengre distanse seilt.

Det så vi mange eksempler på i de første seilasene, da det flere ganger lønte seg å seile mot vinden på lensene og å gå over stag fremfor å jibbe når det var på det letteste. «Alinghi Red Bull» viste, særøig på unnavindsleggene, at de hadde mer fart inne enn britene, og var klart først i mål. 4-2 til «INEOS Britannia»

«Luna Rossa Prada Pirelli» mot «American Magic» 8. seilas

Også i den andre seilasen mellom «Luna Rossa Prada Purelli» og «American Magic» var det ulidelig spennende. Den amerikanske båtene måtte vinne for å holde håpet vel like, og det ble en spennende seilas uten like, med stadig bytte av ledelsen. Ved siste merke rundet båtene praktisk talt likt og det ble en kamp på siste lens om å holde seg på foilene.

«American Magic» var den som klarte seg best, selv om begge båtene var nedpå ilengre perioder. Seilasen ble definitivt avgjort da «Luna Rossa» seilte seg utenfor sperresonen og ble disket, men da var amerikanerne langt foran, 4-2 til «Luna Rossa».

«INEOS Britannia» mot «Alinghi Red Bull» 9. seilas

I dagens andre seilas var «INEOS Britannia» klart best, selv om «Alinghi Red Bull» hang på lenge. På slutten ble det klart at «INEOS Britannia» vill vinne seilasen og sikre en plass i Louis Vuitton Cup finalen for første gang, men de var i utfordrerfinalen i 2021 som ha het Prada Cup, der de ble slått av «Luna Rossa Prada Pirelli». Historien kan gjenta seg.

September 14, 2024. Louis Vuitton Cup, Semi Finals Race Day 1. NYYC AMERICAN MAGIC, LUNA ROSSA PRADA PIRELLI TEAM

America's Cup

America’s Cup er den eldste pokalen i internasjonal sport med historie tilbake til 1851. Det startet med en regatta rundt Isle of Wight i Storbritannia, en pokal amerikanerne vant, klarte å holde på pokalen helt frem til 1983 da Australia som første utfordrer klarte å slå den amerikanske forsvareren. Opp gjennom tiden har det blitt benyttet ulike båttyper, båter som har utviklet seilsporten og teknologien rundt seiling. Regattaen fikk en pause rundt andre verdenskrig, og de enorme J-Class yachtene ble erstattet med 12-metere.

Disse ble erstattet med IACC-båtene på 90-tallet til 2007. I 2010 utfordret Golden Gate Yacht Club vinner Société Nautique de Genève med en enorm trimaran som banket forsvarerens katamaran.

Fra 2013 har vi hatt båter som foiler, først AC72, katamaraner på 72 fot, så AC50 i 2017, katamaraner på 50 fot. I 2017 vant New Zealand, og anerkjente utfordrerere fra Italia ønsket seg enskrogs båter. Det fikk de, men med foiler. AC75 ble født, og benyttet i 2021. Båttypen skal også benyttes i 2024, men i tillegg er AC40 utviklet, en 40-fots entype basert på samme idé som sin storesøster.

«Luna Rossa Prada Pirelli» mot «American Magic» 10. seilas

I den siste seilasen med «American Magic» mot «Luna Rossa Prada Pirelli» ble det om mulig enda mer spennende enn i den første seilasen. Ledelsen skiftet hele tiden på de første to rundene og på den nest siste lensen då båtene møttes for motsatte halser med «American Magic» for styrbord og rett til veien. Italienerne greide så vidt å krysse foran da det hørtes et smell fra deres båt. Skinnen til storseilskjøtet røk og dermed var det over. «American Magic» hadde bare å fullføre halvannen runde for å sikre sin tredje seiler på rad. 3-4 til «Luna Rossa».